Miód Manuka produkowany jest w Nowej Zelandii przez pszczoły, które zapylają krzew manuka ojczystego. Zwolennicy twierdzą, że przeciwdziała zakażeniom.

Uzdrawiająca moc miodu

Miód był używany od czasów starożytnych w leczeniu wielu chorób. Dopiero pod koniec 19 wieku, naukowcy odkryli, że miód ma naturalne właściwości antybakteryjne. Miód chroni przed uszkodzeniami powodowanymi przez bakterie. Miód manuka stymuluje również produkcję specjalnych komórek, które mogą naprawić tkankę uszkodzoną przez infekcję. Ponadto miód wykazuje działanie przeciwzapalne, które może szybko zmniejszać ból i zapalenie.

Jednak nie wszystkie rodzaje miodu mają takie same właściwości. Antybakteryjne działanie miodu zależy od jego rodzaju, jak również, kiedy i jak się go zbiera. Niektóre rodzaje miodu mogą być 100 razy silniejsze niż inne.

Składniki Miód Manuka

Nadtlenek wodoru jest składnikiem miodu który sprawia iż miód może działać jako antybiotyk. Ale niektóre rodzaje miodu, w tym miód Manuka, mają także inne składniki o właściwościach antybakteryjnych.

Innym antybakteryjnym składnikiem miodu Manuka jest metyloglioksal (MG). W miodzie Manuka, MG pochodzi z konwersji innego związku - dihydroksyacetonowej - która znajduje się w wysokim stężeniu w nektarze kwiatów Manuka. Im wyższe jest stężenie MG, tym silniejszy jest wpływ miodu jako antybiotyku. Jednak mogą być także inne związki biorące udział w efekekcie leczniczego działania miodu manuka.

Producenci miodu opracowali skalę oceniającą siłę działania miodu Manuka. Ocena nazywa UMF, co oznacza Unique Manuka Factor.

Ocena UMF odpowiada stężeniu MG i innych związków. Nie wszystkie miody manuka zawierają znaczne ilości czynników przeciwbakteryjnych. W tej skali aby miód był uznany za posiadający działanie terapeutyczne, potrzebuje co najmniej rating 10 UMF. Miód na poziomie lub powyżej tego poziomu jest sprzedawany jako "UMF Miód Manuka" lub "Active Manuka Honey."

Jak Miód Manuka jest stosowany

Główne zastosowanie medyczne miodu Manuka to jako środek na gojenie się ran. Na ogół stosuje się do leczenia mniejszych ran i oparzeń.

Miód Manuka posiada również wiele innych zastosowań leczniczych tj.:

  • - Zapobiegania i leczenie raka
  • - Zmniejszenie poziomu cholesterolu
  • - Zmniejszenie stanu zapalnego
  • - Cukrzyca
  • - Leczenie oczu, uszu i zakażenia zatok
  • - Leczenie problemów żołądkowo-jelitowych

Miód stosowany w leczeniu ran, jest miodem klasy medycznej. Jest to specjalnie sterylizowany miód. Więc słoik miodu Manuka ze spiżarni nie powinien być traktowany jako część zestawu pierwszej pomocy. Rany i infekcje powinny być opatrywane i leczone przez pracowników służby zdrowia.

Co mówi nauka O Miodzie Manuka

Kilka niedawnych badań pokazuje iż stosowanie miodu manuka jest skuteczne w stosowaniu na rany i owrzodzenia.

Inne z ostatnich badań sugerują, że miód manuka może być skuteczny w zapobieganiu zapalenia dziąseł i innych chorób przyzębia, zmniejszając tworzenie się płytki nazębnej. W 2010 roku, Naukowy Komitet Sterujący Narodowego Instytutu Raka zatwierdził propozycję stosowania Miodu Manuka do redukcji zapalenia przełyku związanych z chemioterapią.

Inną możliwą korzyścią miodu jest to, że w przeciwieństwie do antybiotyków, nie odnotowano rozwóju bakterii.

Możliwe skutki uboczne stosowania miodu:

  • - Reakcje alergiczne, zwłaszcza u ludzi, którzy są uczuleni na pszczoły
  • - Ryzyko wzrostu cukru we krwi
  • - Możliwe interakcje z niektórymi lekami chemioterapii