Obok ważnego pytania: "co chcę zjeść na obiad?", pojawia się drugie najważniejsze pytanie: "jak duże powinno być to danie?". Okazuje się, że Aussies cierpią na przypadek zniekształcenia porcji. Oto nasz przewodnik, jak za każdym razem robić to dobrze.

Pierwsza zasada dotycząca wielkości porcji: wielkość talerza ma znaczenie! Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Deakin wykazały, że podwojenie rozmiaru talerza prowadzi do zwiększenia ilości zjadanych posiłków średnio o 44%. Jest to alarmujące, biorąc pod uwagę, że dane sugerują, iż od 1960 roku wielkość naszych talerzy wzrosła o 36% - możemy więc przez przypadek zwiększać wielkość naszego obiadu.

Aby jeszcze bardziej skomplikować sytuację: wielkość naszych porcji w Australii rośnie. Nowe badania przeprowadzone przez George Institute of Global Health wykazały, że w Australii wielkość porcji produktów uznaniowych wzrosła aż o 66% od 1995 roku. I to tylko w przypadku smakołyków, takich jak pizza, ciasto, lody i wino.

Jeśli więc nie możemy polegać na wielkości talerza ani wielkości porcji, jak znaleźć odpowiednią porcję na śniadanie, obiad i kolację? Oto łatwy przewodnik, który można dostosować do swoich celów:

Zacznij od dwóch zamkniętych dłoni nieskrobiowych warzyw do każdego posiłku. Np. zielenina, brokuły, papryka, marchew, grzyby i pomidory. Powinny one zajmować większą część talerza. Do każdego posiłku dodawaj jedną porcję białka wielkości dłoni. Np. kurczak, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, jaja i owoce morza. Osoby, które potrzebują więcej białka, mają zazwyczaj większą dłoń! Do każdego posiłku potreningowego dodawaj jedną porcję węglowodanów wielkości dłoni. Np. słodki ziemniak, brązowy ryż i ciecierzyca. Dostosuj w zależności od poziomu aktywności. Gotuj lub ozdabiaj posiłki zdrowymi tłuszczami, takimi jak oliwa z oliwek i olej makadamia. Możesz też dodać awokado, orzechy lub nasiona, zależnie od upodobań. Oznacza to, że około 2/3 talerza wypełniają warzywa nieskrobiowe, 1/3 talerza to wysokiej jakości białko, a na wierzchu znajdują się mądre węglowodany i zdrowe tłuszcze.

"Może się wydawać, że to dużo warzyw na początek, ale ludzie powinni skoncentrować się na tym, by dojść do takiego stanu" - wyjaśnia Shannon Young, dietetyk THR1VE. "Przy zmniejszonych porcjach węglowodanów i białka, jest mnóstwo miejsca na świeże warzywa. Jeśli skupisz się na różnych kolorowych warzywach, to jest to fantastyczny sposób na dostarczenie wszystkich witamin i minerałów, a także błonnika."

Dobrym przykładem zdrowej porcji są świeże dania gotowe THR1VE. "Zaprojektowaliśmy nasze posiłki THR1VE tak, aby były idealnie porcjowane. Można więc wybierać określone posiłki w zależności od wymagań dietetycznych" - mówi Young. "Np. osoba trenująca może dodać koktajl proteinowy lub wybrać online posiłek po treningu".

Nasze gotowe posiłki mogą czasami wydawać się "mniejsze" niż przeciętna oferta, ale w rzeczywistości są to tylko odpowiednie porcje wysokiej jakości składników. "Wiele firm typu fast food używa tańszych, niskiej jakości składników, aby zwiększyć wielkość porcji" - wyjaśnia Young. "Oznacza to, że kiedy ludzie otrzymują mniejszą porcję dobrej jakości jedzenia, czują się oszukani, podczas gdy w rzeczywistości jest to wystarczająca ilość jedzenia, aby się nasycić!". Wniosek z tego taki: zawsze możesz zwiększyć porcję dobrej jakości warzyw - a resztę trzymaj w ryzach.