Zrezygnowałeś z chleba, zjadłeś dużo awokado i stałeś się ekspertem w liczeniu węglowodanów. Ale mimo wielkiego wysiłku, rezultaty są niewielkie. Jeśli twoja dieta odchudzająca o niskiej zawartości węglowodanów nie działa lub po prostu osiągnęła plateau, być może istnieje proste rozwiązanie.

Czy dieta odchudzająca o niskiej zawartości węglowodanów w ogóle działa?

Jeśli Twoja dieta odchudzająca o niskiej zawartości węglowodanów nie wydaje się skuteczna, może istnieć bardzo proste wyjaśnienie. "Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że brak utraty wagi według wagi nie oznacza, że nie robisz postępów" - mówi założyciel i prezes THR1VE Josh Sparks. "Waga to dość tępy instrument, mierzący jedynie wagę brutto. Nie rozróżnia tłuszczu, mięśni i wody, więc możesz tracić tłuszcz i przybierać na masie mięśniowej, co jest fantastycznym wynikiem, ale waga nie pokaże żadnego postępu. Znacznie lepszym sposobem pomiaru jest ocena postępów w lustrze, na zdjęciach przed i po lub obserwowanie, jak dopasowują się do Ciebie ubrania. Jeśli chcesz dokonać dokładniejszego pomiaru, spróbuj wykonać skan DEXA. Zmierzy ono zawartość tkanki tłuszczowej i mięśniowej w organizmie, dzięki czemu dokładnie wiadomo, jak poprawia się skład ciała. Wreszcie, o postępach należy myśleć także w kategoriach samopoczucia - czy masz więcej energii, czy jesteś bardziej skoncentrowany w pracy, czy czujesz się silniejszy podczas ćwiczeń?

Jeśli jednak czujesz, że nie robisz postępów w diecie odchudzającej low carb, bez względu na to, jak to mierzysz, istnieje kilka wspólnych problemów, które mogą być winne. Utrata wagi na diecie nisko węglowodanowej może być łatwa dzięki kilku zmianom.

Twoje porcje są nieprawidłowe

"W ciągu ostatnich kilku dekad średnia wielkość talerza i porcji znacznie wzrosła, podobnie jak nasze talie" - mówi Josh. "Projektując idealny talerz, podawaj porcję dobrej jakości białka wielkości dłoni. Następnie wypełnij talerz warzywami nieskrobiowymi, takimi jak ciemna zielenina liściasta, w ilości dwóch do trzech porcji wielkości dłoni. Gotuj i dodawaj do potraw zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i masło z pierwszego tłoczenia. Jedną z najlepszych rzeczy w diecie low-carb lub keto jest to, że zazwyczaj nie trzeba tracić czasu na ważenie jedzenia i liczenie kalorii. Jeśli jednak nie robisz postępów, możesz przez tydzień śledzić swoje porcje i kalorie. Oczywiście możliwe jest zjedzenie zbyt dużej ilości tego, co dobre".

Na przykład, średniej wielkości awokado ma 250 kalorii. Chociaż zdrowe tłuszcze są niezbędne, jeśli jesz rozbite awokado na lunch i kolację, możesz szybko skończyć z ponad 500 kaloriami awokado, nawet tego nie zauważając. To może zatrzymać twoją dietę odchudzającą o niskiej zawartości węglowodanów!

Nie jesz wystarczająco dużo warzyw

Jest to jedyna część talerza, którą ludzie zazwyczaj nie wypełniają w wystarczającym stopniu. "Ludzie często uważają, że dieta niskowęglowodanowa to dieta bogata w mięso lub białko. Jest to jednak powszechne błędne przekonanie" - mówi Josh. "Dieta low-carb powinna opierać się przede wszystkim na roślinach, ale nie skrobiowych. Na talerzu powinny się więc znaleźć warzywa krzyżowe, ciemna zielenina, kolorowe warzywa nieskrobiowe oraz mnóstwo bogatych w fitoskładniki ziół i przypraw. Rośliny dostarczają cennych mikroelementów i błonnika, który jest niezbędny do utrzymania zdrowego mikrobiomu. Jeśli najpierw wypełnisz talerz warzywami, powinieneś zauważyć, że w naturalny sposób jesz więcej rozsądnych porcji, bez konieczności zbyt dokładnego ich monitorowania."

Jesz o niewłaściwych porach

To, kiedy jesz, może być równie ważne jak to, co jesz. "Jeśli zauważysz, że twoje postępy zatrzymują się w miejscu, może pomóc przerywany post. Prostym sposobem na to jest pominięcie śniadania i uczynienie normalnego, porcjowanego obiadu pierwszym posiłkiem dnia" - mówi Josh. Oznacza to około 16-godzinny post, w zależności od tego, kiedy skończysz kolację poprzedniego wieczoru. W ten sposób w naturalny sposób ograniczysz ilość spożywanych kalorii, a także pozwolisz organizmowi spalić zmagazynowaną tkankę tłuszczową. "Hormon wzrostu człowieka jest najwyższy godzinę lub dwie po zaśnięciu i po przebudzeniu i jest potężnym spalaczem tłuszczu. Jednak produkcja HGH zostaje wstrzymana w obecności insuliny, czyli zaraz po jedzeniu. Tak więc opóźnienie jedzenia rano maksymalizuje okno wysokiej produkcji HGH, wykorzystując zmagazynowaną tkankę tłuszczową do uzyskania energii aż do obiadu" - mówi Josh. Wiele osób je od rana do przed snem, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nawet jeśli są to posiłki o niskiej zawartości węglowodanów, nie dają organizmowi czasu na trawienie i zresetowanie się.

Podjadasz zbyt wiele "zatwierdzonych" produktów

Jest to jeden z najczęstszych błędów popełnianych podczas stosowania diety odchudzającej o niskiej zawartości węglowodanów. Świetnie jest cieszyć się keto przekąskami, takimi jak orzechy, masło orzechowe i ser. Jednak tego rodzaju przekąski są zwykle gęste kalorycznie, więc mogą się szybko zsumować. Sprawdzaj wielkość porcji i uważaj, by nie podjadać kilka razy dziennie. Często głód to tylko ukryte pragnienie. Spróbuj wypić duży kubek wody, odczekać 15 minut i sprawdzić, czy nadal jesteś głodny. Uważaj też na wysoko przetworzone "smakołyki" i batoniki o niskiej zawartości węglowodanów. Mogą być nisko węglowodanowe, ale wiele z nich ma dużo kalorii. Ponadto często zawierają sztuczne dodatki i substancje słodzące, które mogą zakłócać sygnały głodu wysyłane przez organizm.

Aby uzyskać kontrolowane porcje posiłków low carb, wypróbuj nasze dania gotowe THR1VE - rozwiązanie dla diety odchudzającej low carb. Nasz plan posiłków low-carb to świetne miejsce na początek.