Od reklam telewizyjnych po ekspertów w dziedzinie zdrowia - wszyscy zachwalają zalety brązowego ryżu. Ale czy rzeczywiście jest on lepszym wyborem w porównaniu z ryżem białym?

Weźmy pod uwagę biały ryż, który w zasadzie jest po prostu brązowym ryżem, z którego usunięto zewnętrzne warstwy, a zatem zalicza się go do żywności przetworzonej. Jest to podstawowy produkt w indyjskich domach, a wiele osób woli jego smak od brązowego ryżu. Na tym jednak kończą się jego zalety. Kiedy ryż brązowy staje się ryżem białym, traci się duże ilości witamin z grupy B, w tym 90% witaminy B6, połowę manganu i fosforu, ponad połowę żelaza, a także cały błonnik i niezbędne kwasy tłuszczowe.

Z kolei ryż brązowy jest bogatszy w składniki odżywcze, błonnik i ma niższy indeks glikemiczny. W skrócie, jest to lepsza opcja dla tych z Was, którzy starają się schudnąć lub utrzymać wagę oraz dla diabetyków, a wszyscy wiemy, że całe ziarna są lepsze dla naszego zdrowia niż przetworzona żywność.

Brązowy ryż ma kilka innych zalet zdrowotnych w porównaniu z białym ryżem, a mianowicie:

Jest pełen substancji, które mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom

Brązowy ryż jest bogaty w naturalne oleje, które regulują poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca. Zawiera również wiele składników odżywczych, takich jak selen, który minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób takich jak rak i zapalenie stawów. Niewielu wie, że brązowy ryż ma mnóstwo przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu.

Bogaty w błonnik

Brązowy ryż zawiera również 3,5 g błonnika na filiżankę, co stanowi 14% zalecanego dziennego spożycia przez USDA. Błonnik jest znany ze swoich korzyści trawiennych - zmniejsza zaparcia, wspomaga regularne wypróżnienia oraz eliminuje toksyny i inne szkodliwe substancje, dzięki czemu jelita pozostają zdrowe.

Zawiera dzienną dawkę manganu

Brązowy ryż zawiera 88% zalecanej dziennej dawki manganu, który wzmacnia system nerwowy i układ rozrodczy. Mangan wspomaga również dobry cholesterol.

Ma niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) klasyfikuje żywność na podstawie tego, jak szybko i jak wysoko podnosi ona poziom cukru we krwi. Im niższa wartość IG, tym wolniej żywność jest trawiona i tym wolniej/niżej podnosi poziom cukru we krwi. Brązowy ryż został sklasyfikowany jako żywność o niskim indeksie glikemicznym, a badania wykazały, że jego codzienne spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę o 60%. Jeśli już zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę, powinieneś natychmiast zastąpić biały ryż brązowym.

Wspomaga utratę wagi

Jedną z pierwszych pozycji, które należy wykluczyć z diety, jeśli próbujesz schudnąć, jest biały ryż, ponieważ jest on trudniejszy do strawienia i pełen skrobi. Brązowy ryż jest bogaty w błonnik, łatwy do strawienia i pozostawia uczucie sytości na dłużej. Więc będziesz jeść mniejsze porcje i będzie wydalony łatwiej niż biały ryż.

Jedynym zarzutem, jaki można mieć do brązowego ryżu jest to, że nie smakuje on tak dobrze jak biały ryż. Ale i tę krytykę mogę zniwelować. Indyjskie przyprawy są magiczne, jeśli chodzi o uczynienie czegokolwiek bardziej smakowitym. Spróbuj pulao z brązowego ryżu lub biryani, albo zmieszaj go z innymi pełnymi ziarnami, aby zrobić ciasto dosa i uttapam.

Krótka wskazówka, jak zachować składniki odżywcze brązowego ryżu podczas gotowania - jeśli go namoczysz, nie wyrzucaj wody. Moczenie pozbawia ryż wielu składników odżywczych, więc zużyj wodę lub ugotuj w niej ryż.

Szukasz porady, jak zaplanować swoją dietę? Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Bądź fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: Boosts utrata masy ciałaBrązowy ryżBrązowy ryż pulaocholesterolzdrowa żywność choroby sercabogate w błonnikBiały ryż vs brązowy ryż