Oleje tłoczone na zimno dostarczają nam odpornościowych komponentów, przeciwutleniaczy, i substancji, która uruchamia proces gojenia.

Istnieją dwa kwasy tłuszczowe, które są absolutnie niezbędne dla organizmu, a organizm nie może ich na własną rękę:

  • Kwas linolowy (LA) - Omega 6 (w oleju :kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym) w organizmie przekształcany do AA i GLA; działanie przeciwzapalne.
  • Kwasu alfa-linolenowy (ALA) - Omega 3 (warzywa liściaste, olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie i brazylijskie) w organizmie przekształcany do EPA i DHA; działanie przeciwutleniające.

Istnieją cztery inne kwasy tłuszczowe, które organizm może wytworzyć z dwóch powyższych kwasów oraz przy udziale enzymu delta-6-desaturaza. Kwasy te to:

  • Kwasu gamma-linolenowego (GLA) – (olej z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki; olej rydzowy (z lnianki); spirulina)
  • Kwasu arachidonowego (AA) - – (olej z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki; olej rydzowy (z lnianki); spirulina)
  • Kwasu eikozapentaenowego (EPA) – (tłuste ryby - łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki)
  • Kwasu dokozaheksaenowego (DHA) - (tłuste ryby - łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki)

Ważne jest przede wszystkim zachowanie równowagi pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6.

1) Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest olejem, który ludzie od wieków używają aby poprawić swoje zdrowie. Oliwa z oliwek jest pełna naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina E, które bronią komórki i tkanki przed wolnymi rodnikami. Ma właściwości i działanie przeciwzapalne, pobudza przepływ żółci (ważne dla trawienia tłuszczów i unikania zaparć), stymuluje enzymy wątroby i trzustki, ma działanie przeciwnowotworowe, jak również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykazano również poprawę dojrzewania i funkcji komórek mózgu.

Istnieją również inne składniki, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i które zawiera również oliwa z oliwek, takie jak beta-karoten, chlorofil, skwalen, fitosterole, substancje triterpenowe itp.

Oliwa z oliwek jest dobrym źródłem kwasu oleinowego (omega-9), który może pomóc wzmocnić działanie układu odpornościowego.

Polecam oliwy nierafinowane, tłoczone na zimno i na surowo. Extra virgin zwykle oznacza, że ​​oliwa z oliwek była przetwarzana w niskiej temperaturze, bez użycia środków chemicznych. Niefiltrowane oliwy są najlepsze.

Jednym z  wielu zastosowań oliwy z oliwek jest wyeliminowanie nadmiaru woskowiny. Jeśli dzieci mają wosk w uszach, kilka kropli oliwy z oliwek, 2 razy dziennie przez 1 - 2 tygodni, może uczynić cuda. Oliwa z oliwek, z czosnkiem może pomóc w leczeniu zapalenia ucha. Oliwe z oliwek bez problemu kupisz w sklepach ze zdrową żywnością.

2) Olej kokosowy

Olej kokosowy jest przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy i przeciwpasożytniczy. Zawiera kwas laurynowy, który jest prekursorem monolauryny - aktywny środek przeciwbakteryjny. Kwas laurynowy jest również obecne w mleku matki. Chroni on przed zakażeniem i jest dobry dla zdrowych bakterii w okrężnicy .

Monolauryny są skuteczne przeciwko patogenom, takim jak Candida albicans, Helicobacter pylori, wirusem HIV, wirusem odry, wirusem opryszczki pospolitej, wirusem cytomegalii, wirusem Epstein-Barra, grypy i innymi. Olej kokosowy zawiera też kwasy tłuszczowe, kwas oktanowy i kwas mirystynowy, które są również przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Olej kokosowy jest również wspaniały do gotowania, dodaje energii, nawilża – tak naprawdę można wymieniać setkami zastosowania tego oleju.

Olej kokosowy się nie pali więc można na nim zdrowo smażyć. Znajduje również zastosowania w kosmetyce.

3) Olej z lnu - Olej ten stał się znany ze swojej wysokiej zawartości omega-3,to prawie 60% jego profilu kwasów tłuszczowych. Należy zachować jednak ostrożność gdyż musi być zachowana równowaga w spożywaniu omega-3 i omega-6.

4) Olej z wiesiołka - Wiesiołek jest uzyskiwany z nasion roślin kwiatowych z wiesiołka. Zawiera około 72% kwasu linolowego, kwasu tłuszczowego omega-6.

5) Olej z czarnej porzeczki – olej z nasion czarnej porzeczki, jest źródłem GLA ważny kwas tłuszczowy omega-6. GLA jest prekursorem prostaglandyn.

6) Olej z ogórecznika - Jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych GLA (omega-6). Pochodzi z jadalnych nasion rośliny ogórecznika.

7) Olej z orzechów włoskich - Olej z orzechów włoskich posiada dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-6, ale również przyzwoitą ilość kwasów tłuszczowych omega-3.

Istnieje wiele innych orzechów i nasion których używa się w celu uzyskania oleju.